Spalis, 2012

Dantų balinimas – nesudėtingas kelias į partauklesnę šypseną

Dantų balinimasŠiandien odontologija kaip medicinos sritis turi aprėpti ne tik pagrindinę savo veiklą, t.y. gydyti  žmogų, nedarant žalos jo sveikatai, bet ir atsižvelgti į nuolat augantį estetikos poreikį, todėl neretai atsiduria „grožis ir sveikata“ skirsnyje. Esant poreikiui, atsiranda ir vis platesnė naujų priemonių, paslaugų bei galimybių pasiūla norintiems pagražinti savo šypseną.

Viena tokių priemonių yra dantų balinimas. Tai – kosmetinės odontologijos procedūra, kurios pagalba atstatoma pakitusi natūrali arba suteikiama šviesenė dantų spalva. Šiandien dantų balinimas yra viena populiariausių odontologinių procedūrų, kadangi pastebimai ne tik pagerina dantų išvaizdą, bet ir suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Dar senovės Romos laikais žmonės ieškojo būdų, kaip padaryti savo šypseną patrauklesnę ir baltesnę. Tam jie naudojo šlapimo ir ožkos pieno mišinį, kuriuo ir balindavo dantis. Akivaizdu, jog šiuolaikinė odontologija gali pasiūlyti  gerokai paprastesnių ir malonesnių būdų pasiekti trokštamą rezulatatą.

Iš esmės dantų balinimą būtų galima suskirstyti į dvi pagrindines kategorijas: išorinį ir vidinį.

Išorinis dantų balinimas, kurio metu balinamosios medžiagos veikia tik dantų paviršių yra veiksmingas tada, kai dantų spalva yra pakitusi dėl tokių priežasčių kaip juodos kavos, raudono vyno, maiste esančių dažiklių vartojimas, rūkymas. Visa tai sąlygoja emalio paviršiaus nusidažymą.

Vidinis dantų balinimas yra kitokios problemos sprendimas. Jis padeda atgauti natūralią danties spalvą, kai vienas ar keli dantys yra negyvi ir pakeitę savo spalvą dėl tokių priežasčių kaip danties trauma, pulpos audinio nekrozė, nesėkmingas endodontinis gydymas. Negyvos pulpos audinio likučiai, yrantys kraujo produktai ir atsipalaiduojantys pigmentai nulemia tai, kad dantis pakeičia spalvą iš vidaus, taigi balinti jį iš išorės yra neveiksminga.

Jeigu vidinis dantų balinimas yra atliekamas tik gydytojo odontologo, tai išoriškai dantų spalvą pagražinti galima tiek dantų gydytojo kabinete naudojant balinamasias medžiagas, kurios aktyvinamos šviesos, šilumos ar lazerio pagalba,  tiek ir namuose pasitelkus balinamąsias pastas, gelius, specialias balinamąsias  juosteles, pieštukus, skalavimo skyčius ar dantų balinimo kapas.

Tačiau dantų balinimu nereikėtu pernelyg piktnaudžiauti ir pasitelkti šią procedūrą tik racionaliai ją apsvarsčius kartu su savo gydytoju odontologu. Pravartu išklausyti ir žinoti ne tik dantų balinimo teikiamus privalumus, bet ir trūkumus, ar net žalą dantų kietiesiems audiniams. Dantų balinimas turi būti atliekamas atsakingai ir tik tuomet, kai jo tikrai reikia.

Dantų balinimo priemonių internete: www.b-a.eu